За да вървим напред, трябва да познаваме историята си. А баскетболната

...
За да вървим напред, трябва да познаваме историята си. А баскетболната
Коментари Харесай

Наско - легендата, на която в Европа сваляха шапки

За да вървим напред, би трябвало да познаваме историята си.

 А баскетболната история на Европа е цялостна със забележителни персони.
-->
" 101 величия на европейския баскетбол " е необикновен алманах с истории, разказани от един от водещите баскетболни публицисти на Стария континент Владимир Станкович. Специална глава в него има и за " Българската легенда " – великият Атанас Голомеев,

Ето и разказът на Владимир Станкович за великия Голомеев:

По време на второто издание на Европейското състезание до 18 години в Италия през 1966 година изгряват доста от бъдещите звезди на европейския баскетбол. Сред тях блестят имената на Дино Менегин, Марино Заната и Джулио Лелини от Италия; Крешимир Чосич, Дамир Шолман, Любодраг Симонович и Альоша Зорга от Югославия, които по-късно през 1970 стават международни шампиони; Зденек Дука от Чехословакия и Александър Болошов от Русия. Въпреки това най-хубавия изпълнител на шампионата е от България, написа BGbasket.com.

Неговото име е Атанас Голомеев, който е роден в София на 5-ти юли 1947. Средно на мач записва по 17.6 точки, които включват и 34 точки против Франция и 32 против Испания. Само две години по-късно, на 19 години, той прави своя дебют на европейското състезание за мъже в Неапол, а неговите 5.5 точки приблизително на мач не предвещават, че всички виждат един предстоящ топ изпълнител. Въпреки това, на Евробаскет 1971 година в Германия, Голомеев вкарва по 18.6 точки приблизително на мач. А на европейското през 1973 година в Барселона, той става най-хубавия, който вкарва - с 22.3 точки на мач, задминавайки Уейн Брабендър , Сергей Белов, Тал Броди, Юри Зидек, Крешимир Чосич и Модестас Паулаускас.

Голомеев влиза също по този начин и в символичния тим на шампионата, дружно с Нино Бускато и Брабендър от Испания, Белов от Съветския съюз и Чосич от Югославия. Сякаш към този момент по табиет, Голомеев става и най-хубав изпълнител на Евробаскет 1975 в Белград, с 23.1 точки, още веднъж изпреварвайки доста суперзвезди.

През 1977 година, на европейското състезание в Белгия, Голомеев доближава още веднъж висок % на вкарани точки (20.1) в последното си огромно съревнование.

Аз бях късметлия, че имах опция да го виждам онлайн в Белград и Белгия и нямам подозрения считам, че той беше един от най-хубавите центрове на своето време. И не забравяйте, че той играеше срещи Чосич, Менегин, Зидек, Клифорд Люик, Владимир Андреев, Винко Йеловац, Владимир Ткаченко, Александър Белостенни и други. Но занимателното е, че със своите 2.02 метра, беше повече тежко крило, в сравнение с център.

Благодарение на своята физика обаче и най-много, съобразявайки се с потребностите на своя тим, играеше по-често на позиция 5. Имаше неповторим нюх към битката и шесто възприятие, което му помагаше да знае къде тъкмо ще падне топката.

Всичко в кариерата му стартира в далечната 1961 по време на лятната Универсиада сред всички университети в света, играна в София.

Атанас Голомеев, именуван “Наско “ от приятелите си, на шанс получава безвъзмездни билети за баскетболния шампионат. Както той споделя, се влюбва в играта от пръв взор, до момента в който гледа атрактивните бразилски баскетболисти и великите български състезатели като Любомир Панов и Виктор Радев.

Човекът, който вижда гения на Голомеев в учебно заведение " Тодор Минков ", е Венци Янев.

Малко прочут е фактът, че Наско е гений във всички вероятни спортове. Той беше вратар в учебния футболен тим, в атлетиката скача най-високо от всички и хвърля най-далеч диска. Също е и отличен плувец.

Янев обаче вижда ясно, че Наско е роден, с цел да играе баскетбол  и го притегля в учебното заведение на Спартак, а по-късно Голомеев подписва с ЦСКА до момента в който е на 18 години и към момента е в казармата.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР